2015 – anul in care penetrarea smartphone in Romania a depasit pragul de 50%

Ca în fiecare an v-am pregătit un infografic care să sintetizeze principalele cifre din domeniul telefoniei mobile în România și la nivel global. Dacă deja internetul mobil este vedeta incontestabilă (după cum puteți observa mai jos penetrarea a ajuns la 80% și numărul conexiunilor este de 4 ori mai mare decât conexiunile la internet fix) anul acesta a venit rândul telefoanelor inteligente să marcheze un prag important. România se alătură țărilor avansate tehnologic cu cele peste 10 milioane smartphone în uz.

Din punct de vedere demografic, pe segmentele de vârstă 16-34 ani, 3 din 4 români folosesc un smartphone și unul din trei folosește tableta. Evident creșterea numărului de smartphone se va datora celor din segmentele de vârstă peste 45 de ani unde doar unul din patru folosește un telefon inteligent. Utilizarea smartphone este mult mai ridicată în rândul celor cu studii superioare față de cei cu studii medii (diferență de 50% în adopție), iar ca pondere bărbații sunt înaintea femeilor la folosirea smartphone, în timp ce la tablete avem egalitate între sexe.

La sisteme de operare pentru smartphone respectăm tendințele globale, Android fiind sistemul care domină preferințele a circa trei sferturi din utilizatori, fiind urmat de iOS și Windows Phone. La browsere mobile Chrome a reușit să treacă înaintea browserului nativ Android, iar Opera să fie mai folosit decât browserul nativ al telefoanelor cu sistemul de operare Windows.

Infograficul de mai jos redă evoluția pe ultimii 4 ani și pentru alți indicatori privind utilizarea telefoanelor mobile. După cum se vede numărul smartphone a crescut de 4 ori în acest interval, doar utilizatorii care folosesc Facebook de pe mobil crescând într-un ritm mai mare.

5 thoughts on “2015 – anul in care penetrarea smartphone in Romania a depasit pragul de 50%

  1. Pingback: Cateva statistici de telefonie mobila in Romania ~ Aurasmihai.ro

  2. Pingback: STUDIU: 3 din 4 români folosesc un smartphone | Alex Rădescu

  3. Pingback: 1 din 2 români deține un smartphone

  4. Pingback: Infografic: Statistici telefonie mobilă în România (2015) | refresh.ro

  5. Pingback: Cum sta Romania pe Mobile Internet | M A N A F U *

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>